Kiedy wszystkim miłośnikom whisky wydawało się, że w ich świecie nie można już konsumenta niczym zaskoczyć, pojawiła się ta limitowana edycja szkockiej, która pozwala odkrywać w niej nowe pokłady smaków i oryginalny – jak na whisky – sposób serwowania.
Ale zacznijmy od początku, czyli na początku był Auchentoshan American Oak – delikatna whisky single malt, produkowana w regionie Lowlands, na północ od Glasgow. Na sklepowych półkach rzuca się w oczy jej charakterystyczna spłaszczony kształt butelki. Etykietę oprócz litery „A” zdobi wizerunek trzech alembików – symbol potrójnej destylacji, która wyróżnia whisky Auchentoshan na tle innych szkockich single maltów, które destylowane są dwukrotnie. Gotowy destylat leżakuje w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie pierwszego napełnienia. Ten trunek jest dobrze znany smakoszom i koneserom whisky – natomiast jego producenci doszli do wniosku, że jest on doskonałą bazą, aby stworzyć coś oryginalnego… I stworzyli szkocką, która jest rewelacją tego sezonu.
Auchentoshan Sauvignon Blanc, bo o niej mowa, to wyjątkowe połączenie dwóch światów – łagodnego, potrójnie destylowanego smaku Auchentoshan i wyjątkowego charakteru Sauvignon Blanc, które nadają Auchentoshan świeży charakter i niespotykaną dotychczas paletę smaków.
Jak to się zadziało?
Otóż całkowicie nowy słód dojrzewa w beczkach po Bourbonie a wykańczany jest w beczkach po Sauvignon Blanc Barrique, co nadaje mu wyrazisty, gładki i wysokiej jakości smak. Tak powstaje wyjątkowy single malt, który najlepiej serwować schłodzony, tak aby wyraźniej odczuć świeże smaki cytrusów i jabłek.
Auchentoshan Sauvignon Blanc to ukłon w stronę tych, którzy szukają w whisky wciąż nowych doznań oraz dla tych, którzy szukają delikatnej i ekscytującej whisky pasującej do niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi w letnie wieczory.
Jeżeli zaś zadawałeś sobie pytania: Czy szkocką whisky można chłodzić? Czy można serwować z lodem? Czy można mieszać w koktajlach? Odpowiedź od Auchentoshan Sauvignon Blanc jest jedna: Tak możesz! Bowiem dużą zaletą tej whisky jest także oryginalne podejście twórców do sposobu jej podawania, które może przekonać do whisky także tych, którzy do tej pory byli oporni na mocniejszy urok whisky.
Dla nas odkryciem degustacji jest opcja serwowania Auchentoshan w kieliszku do wina z dużą kostką lodu. Natomiast miłośnicy koktajli powinni spróbować odkryć synergię smaków Auchentoshan w połączeniu ze smakiem jabłka i tonikiem (bądź wodą gazowaną), oczywiście również w wersji schłodzonej.
Nasze słowa kluczowe dla Auchentoshan Sauvignon Blanc to: lekka słodycz, cytrusy, świeżość, zielone jabłko, białe winogrona, kropla miodu, lawenda lub słód jęczmienny i biszkopty. I oczywiście determinujący smak wpływ beczki Sauvignon Blanc!